10 Mart 2013 Pazar

Windows PowerShell’e Giriş

     Merhaba arkadaşlar, bugün sizlere PowerShell hakkında bilgi vereceğim. Windows PowerShell Microsoft'un yeni nesil kodlama ve otomasyon dilidir. .NET platformu tarafından desteklenmektedir. Windows PowerShell, her Windows sistem yöneticisinin bilmesi gereken Microsoft’un otomasyon aracıdır. Bu yüzden Windows kullanıcıları için önemli bir konu olduğunu düşünüyorum. Windows komut penceresinde (cmd.exe) yapamadığımız veya yapmakta zorlandığımız çoğu işlevi Windows PowerShell sayesinde gerçekleştirebiliriz. Windows PowerShell'in sunduğu yeni komut yapısı Unix sistemindeki komut yapısına benzemektedir. Kullanıcı herhangi bir komutu çalıştırdığında farklı komutlar ile bağ kurabilmektedir. Unix yöneticileri, Windows yöneticilerine göre Windows komut satırında çok fazla zaman harcamaktaydılar. Bu yüzden Windows’un sağladığı grafik kullanıcı arabirimine (GUI) eğilim göstermekteydiler. Windows PowerShell, Unix yöneticilerine daha güçlü bir komut satırı deneyimi sunmaktadır. 

     Biraz da Windows PowerShell’in tarihçesinden bahsedelim. Windows PowerShell 30 Kasım 2006'da ilk olarak Windows Vista işletim sisteminin bir parçası olarak planlanmıştır. Microsoft Exchange Server 2007 ile beraber ilk kez piyasaya sürülmüştür. Windows PowerShell 1.0 sürümü Windows XP, Windows Server 2003 ve Windows Vista için ücretsiz indirilebilmektedir. Windows 7'den itibaren Windows PowerShell 2.0 işletim sistemi ile beraber gelmektedir. Windows PowerShell 2.0 bir önceki sürümünden farklı olarak görsel kullanıcı arayüzüne de sahiptir.[1]

     Windows 7’den daha önceki işletim sistemlerinden birini kullananlar, Windows PowerShell 1.0 kurulumu için gereksinimleri ve kurulumu hakkında bilgiyi aşağıdaki kaynaktan edinebilirler.


Windows PowerShell Nedir ve Nasıl kurulur


    Windows 7’de PowerShell’i açmak için;
Başlat > Tüm Programlar > Donatılar > Windows PowerShell sekmesini kullanabilirsiniz. Alternatif olarak Başlat menüsündeki aramaya “PowerShell.exe” yazarak Windows PowerShell’i açabilirsiniz.




Windows PowerShell 2.0 içinde tanıtılan yeni özellikler:

·         Uzak Hizmet
Windows PowerShell 2.0, Windows PowerShell çalıştıran tek bir bilgisayarda bir veya daha çok uzak bilgisayarlarda komutları çalıştırmayı sağlar. PowerShell’e uzaktan bağlanmak için birden çok yolu sağlar.

·         Tümleşik Komut Dosyası Ortamı
PowerShell tümleşik komut dosyası ortamı (ISE) etkileşimli komutları çalıştırmayı ve düzenlemenizi sağlar. Komut dosyalarında grafik ortamında hata ayıklamayı sağlar.  Ana özellikleri, renk kodlu sözdizimi, seçmeli yürütme, grafik hata ayıklama, Unicode desteği ve içerik duyarlı yardım içerir.

·         Modüller
Modülleri, kod geliştiricilerin ve yöneticilerin bölüm ve birimleri kendi içinde yeniden kullanılabilir ve Windows PowerShell kodlarını düzenlemeye izin verir.  Modül kodu kendi bağlamında yürütülür ve modülü dışında durumunu etkilemez.

·         Gelişmiş İşlevler
Gelişmiş işlevler, yetenekler ve komutlar gibi davranışı olan işlevlerdir. Ancak, bunlar C#  yerine tamamen Windows PowerShell dili ile yazılır.

·         Arka Plan İşleri
Bir komut veya senkronize olmayan ifadeleri( arka planda)  Windows PowerShell 2.0 konsolu ile etkileşim olmadan çalışmasına izin verir.

·         Olay
Bu özellik, dinleme, iletme, yönetim ve sistem olayları üzerinde çalışan Windows PowerShell altyapısı için destek sağlar.

·         Komut Dosyasını Yerelleştirme
Bu yeni özellik, kullanıcının bilgisayarda UI kültür ayarı tarafından belirtilen dilde sözlü iletileri görüntülemek için Windows PowerShell komut dosyaları sağlar.

·         Komut Dosyası Hata Ayıklama
Yeni hata ayıklama özellikleri, satırlar, sütunlar, değişkenler ve komutları kesme noktalarını ayarlamanıza olanak tanır. Kesme noktasına gelindiğinde oluşan eylemleri belirlemenizi sağlar.

·         Yeni Komutlar
Windows PowerShell 2.0, 100'den fazla yerleşik komutlar içerir. Diğer görevleri hariç bu komutlar, bilgisayar ile ilgili olay günlüğü ve performans sayacı yönetim görevlerini sağlar.

Windows PowerShell 2.0 hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki Microsoft Web sitelerini ziyaret edebilirsiniz:

Windows PowerShell Web site
Windows PowerShell Online Help
Windows PowerShell Blog
Windows PowerShell Software Development Kit (SDK)



İlerleyen haftalarda aşağıdaki konuları sizlerle paylaşacağım.


    1. Windows PoweShell komutları ve talimatları

    2. PowerShell programlama dili (1. Bölüm)

    3. PowerShell programlama dili (2. Bölüm)

    4. Windows PoweShell ile Windows İşletim Sistemi Yönetimi

    5. Windows PowerShell: Dosyalar, kayıtlar ve değişkenlerle çalışma

    6. Windows PoweShell ile uzaktan kontrol

    7.Windows PowerShell ile SQL Server 2012 (1. Bölüm)

    8. Windows PowerShell ile SQL Server 2012 (2. Bölüm)

    9. Windows PowerShell ile SQL Server 2012 (3. Bölüm)

Referanslar:
Kitap: “The Windows PowerShell Owner’s Manual: Version 2.0

3 yorum:

  1. Kardeşim selamın aleyküm acil bi sorum olacaktı siz bilgisayar mühendisisiniz anladığım kadarıyla. bilgisayarı nasıl kapatıyoduk 3 yıldır açık bilgisayarım :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardeşim "Stop-Computer | [-BilgisayarAdı]" komutunu kullanabilirsin. :)

      Sil